Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Асенова, здравен медиатор: Първо трябва да разбереш защо една майка се страхува!

2
Антоанета Асенова
Снимка: Личен архив

Те ходят от врата на врата, за да спечелят доверието на хора от уязвими семейства. Изслушват многодетни майки и притеснени баби, придружават здравно неосигурени до организирани за тях профилактични прегледи. 

Те са здравни медиатори и имат мрежа в цялата страна. Част от нея е Антоанета Асенова, която от 11 години работи като здравен медиатор в община Благоевград. Хората й вярват, защото има авторитет. 

Антоанета Асенова работи и с жени от ромски произход, и с многодетни майки от българския етнос. Обикаля по домовете им, в зависимост от нуждите.

И тъй като хората без здравни осигуровки имат по-труден достъп до профилактика на социално значими заболявания, Антоанета Асенова и колегата й медиатор, също жена, успяват да убедят община Благоевград да сключи договор с местната болница. Така се проследяват жени за рак на гърдата, на други се поставят спирали срещу забременяване, правят се неврологични и кардиологични изследвания.

Част от работата на медиаторите е да успокоят майките с бебета, че ваксините от имунизационния календар са безопасни. Антоанета Асенова подхожда към жените с изслушване.

"Първо трябва да разбереш защо майката се страхува, защо няма сигурност, че тази ваксина е най-доброто за нейното бебе. За съжаление, имахме случай, в който не можехме да убедим баба да поставят ваксина на второто внуче, защото при първото им внуче, което е ваксинирано, се отключва заболяване, няма как да ги убедиш след това, че ваксината е безопасна. Медиите също не ни помагат, а влияят на тези нагласи... , каза за "Рано в неделя" Асенова.

По думите й все пак в Благоевград има много малко пропуснати ваксини на децата в общността, особено задължителните ваксини се спазват. 

За годините, в които Антоанета Асенова работи като здравен медиатор, не е имало случай на агресия срещу нея. Заедно с другия медиатор успяват да потушат напрежение между майка и медицинския персонал в детско отделение.

Удовлетворение дава и това, че медиаторите променят нагласите на определена група от хора и на обществото.

Антоанета Асенова и десетки нейни колеги в цялата страна продължават да изпълняват мисията да променят живота на хората.


Още по темата в звуковия файл. 




По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна