Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 г. разлика… Дядо и внук – за свободата и демокрацията в Завещанието "Европа"

Единият е живял достатъчно, за да може да направи разликата – от забраните до свободата, а другият е рожба на демокрацията, осъзнаващ обаче, че тя далеч не е само даденост.

Единият е на 75 години, а другият едва навършил 20, но и двамата са със смели мечти и с поглед, взрян в бъдещето – Луко Петров и Атанас Начев, дядо и внук от Пловдив.

След кастинг, двамата са избрани от България, за да участват в капанията на Европейския парламент за насърчаване на изборите: "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб".

Последният завет за свободата: Възрастни европейци с писма до внуците си

Тяхната история остава неразказана в 4-минутното филмче, където от 27 страни попадат участници от едва 10 държави членки на ЕС – хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално, които свидетелстват от първа ръка за преобразяващата сила на демокрацията в живота им.

Тези забележителни личности споделят личните си истории – за преживяното от тях потисничество или крехкостта на демокрацията. И искат да предадат посланията си на своите внуци и на следващите поколения.

Екипът на БНР Радио Пловдив – журналистът Паолина Комсалова и операторът Михаил Косев откриха двамата българи. Да видим тяхната история за миналото, настоящето и бъдещето в епизода Завещанието "Европа":



По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна