Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва 20 години от присъединяването си към Европейския съюз

Снимка: pixabay

На 1-ви май 2004 година към Европейския съюз се присъединяват 10 държави.Това са трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, бившите страни от Варшавския договор Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, бившата югославска република Словения, както и Малта и Кипър.

Кипър днес отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. За участие в честването й в Никозия е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На юбилейната годишнина е посветено специално събитие в президентския дворец днес. На него ще говорят председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и президентът Никос Христодулидис.

Ще присъстват кипърският еврокомисар Стела Кириакиду, партийни лидери, посланици на страни-членки на ЕС и други официални гости.

"Присъединяването на Република Кипър към Европейския съюз е най-важният политически успех от създаването й през 1960 г.“, заяви президентът Христодулидис в навечерието на историческата дата.

В изявления преди пристигането си на острова председателят на Еврокомисията изтъкна, че "Кипър играе важна роля в ЕС“, както и че „подкрепата на ЕС за него е важна за укрепване на позицията му в преговорите с Турция“, визирайки нерешения Кипърски въпрос.

В символичен знак за юбилея двамата лидери ще засадят маслиново дърво в градините на президентския дворец.

Според резултатите от априлския "Евробарометър“ 68% от кипърците смятат, че страната им се е възползвала от членството си в Европейския съюз.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени