Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Снимка: meta.mk

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ. 

Вторият тур на президентския вот в югозападната ни съседка ще е на 8 май и ще се проведе паралелно с парламентарните избори.

Кандидатът-президентският дебат между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска беше остър и емоционален.

Промените в конституцията няма да решат проблема, а само ще го задълбочат, заяви кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска. 

Настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите, настоя опонентката му Гордана Силяновска да посочи начина, по който Северна Македония ще продължи по европейския си път, при положение, че "ако страната иска да продължи преговорите с ЕС, конституционните промени трябва да се направят".

"При това отношение на сегашната опозиция, ако утре дойде на власт, а дори и да остане в опозиция, при необходимите две трети от гласовете в парламента за конституционни промени, до 2050 г. няма да можем да станем членове на ЕС. Говорим за реална политика, а не за правни тълкувания в кабинет", заяви Пендаровски

Условията за евентуално сътрудничество при съставяне на правителство след изборите, които албанските партии поставят, част от които са гласуване на промените в конституцията също бяха тема в телевизионния дебат между Пендаровски и Силяновска.

Съгласно социологическите проучвания Гордана Силяновска води с над 180 хиляди гласа пред Стево Пендаровски.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна