Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 души са пострадали при поредните ракетни атаки срещу Одеса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският град Одеса отново стана мишена на руски ракетни атаки. 14 души са пострадали, по данни на местните власти.

Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати, съобщи директорът на компанията "Нова поща" Володимир Поперешнюк.

Украински дронове са нанесли щети на енергийната инфраструктура и са причинили спиране на електричеството в Орловска и Курска област в Русия. Атаки с безпилотни апарти са били насочени и срещу енергийни обекти в Смоленска област. Преди около час беше отменена въздушната тревога в Курска, Воронежка и Белгородска област.

Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че е използвала химическото вещество хлорпикрин срещу украинските сили в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Според Вашингтон, "използването на тези химикали не е изолиран случай и вероятно е мотивирано от желанието на руските части да изместят украинските сили от укрепени позиции".

Съединените щати обявиха нови санкции, насочени срещу руски и чуждестранни компании и физически лица, свързани с руската инвазия в Украйна.

Освен руски отбранителни компании и китайски юридически лица, санкциите засягат и няколко изследователски звена и компании, участващи в руските програми за химически и биологични оръжия.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна