Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Снимка: oecd.org

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на сто. Базираната в Париж организация прогнозира забавяне на инфлация в световен план до 3,4% през следващата година от 4,8% през 2024 г. и стабилизация на безработица на нито от 5 на сто.

ОИСР описва като "скромен" глобалния растеж, но вижда признаци, че "глобалната перспектива е започнала да се подобрява". "Въздействието на по-строгите парични условия продължава да се усеща, особено при жилищния и кредитния пазар, но глобалната икономическа активност демонстрира относителна устойчивост, инфлацията намалява по-бързо от първоначално прогнозираното и доверието в частния сектор се подобрява", коментират анализаторите от ОИСР. Те призовават правителствата да оформят фискалните политики в опит да се справят с високата задлъжнялост и напомнят, че ще дойде моментът за понижаване на лихвените проценти.

ОИСР ревизира във възходяща посока прогнозата си за растежа на БВП на САЩ през настоящата година до 2,6% (от 2,1% през февруари) и очаква забавяне на растежа до 1,8% през 2025 г.

Растежната прогноза за еврозоната е ревизиран до 0,7% през 2024 г. и до 1,5% през 2025 г. в сравнение със съответно 0,6% и 1,3% в доклада на ОИСР през февруари.

Прогнозата за икономическия растеж на Китай също беше преразгледана нагоре, като ОИСР прогнозира нарастване на БВП на втората по сила световна икономика с 4,9% през тази и с 4,5% през 2025 г. спрямо предишни прогнози за растеж съответно с 4,7% и с 4,2%.

В същото време обаче ОИСР ревизира надолу прогнозата си за растежа на британската икономика до 0,4% през 2024 г. (от 0,7% предишна оценка), преди БВП на Великобритания да нарасне през 2025 г. с 1% (при предишна прогноза за 1,2%) благодарение на очакваното намаление на лихвите от Английската централна банка през третото тримесечие на тази година.


ОИСР отбеляза в последния си доклад, че по-бързият от очаквания спад на инфлацията поставя началото за големите централни банки да започнат намаляват лихвените ставки през втората половина на годината, като същевременно по-ниската инфлация подсилва печалбите в доходите на потребителите. Въпреки това, скоростта на икономическо възстановяване се различава значително в отделните членки на организацията.

Експертите на ОИСР обръщат специално внимание и на изкуствения интелект, който все повече ще оказва влияние върху работните места и развитието на света.

Според тях, изкуственият интелект (ИИ или AI) притежава потенциала за съживяване на тенденцията за растеж на производителността и задействане на ускоряване на иновациите, дори ако оценките за въздействието на ИИ върху производителността са обект на значителна несигурност. Делът на фирмите, които използват ИИ, се е увеличил бързо, въпреки че повечето от тях са големи компании. Нетният ефект на ИИ върху общата производителност ще зависи от много фактори, включително степента, до която новите технологии са широко разпространени или концентрирани в няколко водещи фирми, и степента, до която ИИ подобрява труда, а не го замества, се посочва в последния икономически доклад на ОИСР.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна