Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ очаква бюджетен излишък от 600 млн. лв. към края на април

Снимка: БГНЕС

600 милиона лева излишък се очаква в държавната хазна към края на април, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. Това е 0,3 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт на страната.

През април като извънреден разход са отчетени 300 млн. лв. за пенсии, които по календар трябва да се изплатят през май, но заради многото почивни дни са заделени за предходния месец. Други 54 млн. лв. са за великденски добавки. на пенсионерите с най-ниски пенсии.

Излишъкът идва от внесената от БНБ печалба за 2023 г., която е в размер на 660 милиона лева.

Приходите, помощите и даренията по  консолидираната фискална програма (КФП) към април 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 22,7 млрд. лв., което е 30,2% от годишните разчети, като нарастват с 2,9 млрд. лв. (с 14,5%) същия период година по-рано.

В същото време разходите по КФП към края на април са в размер на 22,1 млрд. лева, което е 27,1% от годишните разчети.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30-ти април 2024 г. от централния бюджет, възлиза на 500 млн. лева, което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на Европейския съюз, посочват още от финансовото министерство.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна