Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Автор:

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП.

По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното правителство на Германия заради кибератаки срещу управляващата Социалдемократическа партия и частни компании в сферите на отбраната, авиацията и технологиите. Според Берлин хакерите са действали по поръчение на руското военно разузнаване през последните две години.

От НАТО пък заявиха, че атаките са засегнали не само Германия, но също така Полша, Литва, Словакия и Швеция - както правителствени учреждения, така и оператори на важни инфраструктурни обекти.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че подобни действия са насочени не само срещу отделни партии и политици, но и срещу "доверието в нашата демокрация".

Берлин и партньорите му обещаха, че няма да толерират повече подобни действия, и предупредиха Москва да очаква ответни мерки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна