Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в европейските институции

Снимка: Ангелина Пискова

Стотици граждани от различни страни членки на ЕС се наредиха на огромни опашки пред Европейския парламент в деня на отворените врати на европейските институции. Проявата предшества деня на Европа 9 май.

Пленарната зала на Европейския парламент, където обикновено заседават изпратените от гражданите представители, днес се изпълни именно с тях, като мнозина водеха и децата си. Във видеообръщение председателката на Европейския парламент Роберта Мецола ги призова да дадат вота си на предстоящите избори през юни, за да не допускат друг да избира вместо тях.

Парламентарно представените политически сили пък бяха оформили свои щандове с различни материали - от листовки до игри за деца, посветени на ЕС. Гражданин от Германия е категоричен, че ще гласува на изборите и казва, че никога не е пропуснал да го направи. Запитан от БНР дали вече е избрал за кого, той отговори:
"Още не съм направил избора си. За мен климатичните промени са много належащ проблем и ще гледам да направя най-добрия избор сред партиите, които вземат присърце този въпрос".
Неговият приятел, също германец, подкрепя същата идея. Казва, че работи за Европейската комисия и още:

"Европа е много важна за мен, един от проектите, които са ми на сърце, така че да, ще гласувам".
Италиански младеж също казва, че ще гласува, но на въпрос дали е направил избора си, отговаря:
"Отчасти. Но днес може би ще имам възможността да поговоря с представители на европейски партии и ще имам по-добра представа".
Млада дама от Португалия също все още се колебае:

"Все още мисля. Но да, имам представа. Все пак първо искам да чуя кандидатите от различните партии какво ще правят и какви са техните приоритети за ЕС".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна