Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на неправителствени организации

В САЩ между януари и септември 2023 г. са регистрирани 3500 инцидента, свързани с антисемитизъм

Автор:
Поддръжниците на хутите стъпват върху знамената на САЩ и Израел по време на протест срещу САЩ и Израел и в знак на солидарност с палестинския народ в Сана, Йемен, 3 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доклад на неправителствени организации посочва, че през седемте месеца след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, предаде ДПА.

Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в безопасност и свобода, предупреждава Центърът за изследване на съвременното европейско еврейство към Телавивския университет и базираната в САЩ Лига против поругаването.

В Съединените щати, където живеят около 6 милиона евреи, между януари и септември 2023 г. например са регистрирани общо около 3500 инцидента, свързани с антисемитизъм, а през последните три месеца на годината те са  почти 4000. 

В други страни с големи еврейски малцинства, включително Франция, Великобритания, Австралия, Италия, Бразилия и Мексико, също се наблюдава увеличение на тези прояви. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна