Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Република Северна Македония днес завършват предизборната кампания за парламентарните избори и вторият кръг на президентския вот на 8 май. 

И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент, които стигнаха до балотаж след изборите на 24 април. В решаващата битка кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска влиза с двойно по-голяма преднина от първия тур от настоящия президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ.

На 8 май те за втори път ще се изправят на балотаж на президентски избори. През 2019 г. спечели Стево Пендаровски, но този път обаче Гордана Силяновска спечели първия тур с над 180 хиляди гласа пред своя опонент.

От изборния щаб на "Европейски фронт" Арбер Адеми пренасрочиха за снощи финалния митинг на коалицията за парламентарните избори. И двете албански обединения бяха обявили за 6 май на площада в Тетово заключителните си прояви, което предизвика допълнително напрежение в навечерието на парламентарните избори на 8 май.

В последния ден от предизборната кампания в Тетово ще бъде митингът на "Заслужава си", които първи са внесли искането си в общината. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна