Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновяемите източници са осигурили рекордните 30% от електроенергията в света през 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делът на електричеството от възобновяеми източници в глобален план се увеличи през миналата година до рекордните 30%, тъй като нарастването на вятърната и слънчевата енергия продължи да надвишава съществено растежа на енергията, добивана от изкопаеми горива.

Тази тенденция се очаква да се ускори тази година, сочи доклад на енергийния мозъчен тръст Ember, цитиран от агенция Блумбърг.

Групата очаква растежът на чистата енергия да компенсира повече от общото увеличаване на търсенето на електроенергия, което ще доведе до спад на производството ѝ от изкопаеми горива с 2% през 2024 г.

Въпреки че електропроизводство от газ и въглища — последното, предизвикано от спад във водноелектрическата енергия в резултат на засушаването - също се е увеличило миналата година, Ember прогнозира тази тенденция да приключи през настоящата година.

"Спадът на емисиите от енергийния сектор вече е неизбежен. Но скоростта на намаляване на емисиите зависи от това колко бързо продължава революцията на възобновяемите енергийни източници", каза Дейв Джоунс от Ember.

Нарастването на възобновяемите енергийни източници се дължи до голяма степен на соларните ферми през последните години, показват данните на Ember. Цената на соларните генерации се срина, тъй като производителите в Китай увеличиха доставките и предложиха рекордно ниски цени за соларните панели.

Соларната енергия е нараснала през 2023 г. с цели 23%, вятърната енергия се е повишила с 10%, а тази, добивана от изкопаеми горива, се е увеличила с едва 0,6%, показва още докладът на Ember.

Графики на ядрената, възобновяемата и енергията от изкопаеми горива в света (дял в %)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна