Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз.

В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те ще присъстват на церемония от 10 часа по издигане на знамето на Европейския съюз. Преди церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

По-рано, от 9 часа, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заедно с вицепрезидента Йотова ще поднесе цветя пред Паметника на Незнайния воин по повод 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

По случай Деня на Европа в Националния студентски дом в София ще се проведе публична дискусия на тема "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа". Това е възможност за млади хора да разговарят с български кандидати за членове на Европейския парламент.

Въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на форума са свързани с бъдещето на Европейския съюз, перспективите за мир, сигурност и устойчиво развитие.

На дискусията ще присъстват кандидати за членове на Европейския парламент Андрей Ковачев, издигнат от ГЕРБ, проф. Румен Гечев, издигнат от БСП, Илхан Кючюк, издигнат от ДПС, Стефан Тафров от ПП-ДБ и Борислав Сандов от Зелено движение.

Публичната дискусия: "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" се организира от Националната студентска конфедерация, Европейското младежко движение и Съюза на европейските федералисти. Събитието ще се проведе между 10 и 12.00 часа в Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" 10.

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани Денят на Европа и Ден на победата над нацизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал "С песните на Европа".

В Деня на Европа, в чепеларското село Забърдо ще бъде открит паметник на мира. Петметровият монумент е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М, И, Р. Той е дело на скулптора Антон Урдажиев от рудоземското село Елховец. На  церемонията днес ще бъдат пуснати 79 бели гълъба. Толкова са годините , изминали от Деня на победата, подчерта кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

Инициаторите на "Безсмъртният полк на България" организират полагане на цветя пред Паметника на Незнайния войн и на мястото на паметника на Съветската армия в Княжеската градина.

За Деня на Европа и 20-ата годишнина от най-голямото разширяване на Европейския съюз представителството на ЕК у нас подготвя празничен концерт следобед в Градската градина в столицата.

От 21 ч. ще се състои триизмерно видео мапинг шоу върху фасадата на Националната художествена  галерия. Организатор е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия.

Посветена на Деня на Европа е и документалната изложба "Литературна Европа" в Столичната библиотека. А новият сезон на "Литературни маршрути" ще започне с "Европейска литературна разходка".

В Пловдив БТА организира регионална конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени