Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Швейцарският изпълнител Немо
Снимка: БТА

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от Нидерландия с игривата му поп-рап песен Europapa, съобщи АП, цитирана от БТА.

Първият полуфинал във вторник вечерта даде начало на надпреварата в тазгодишното издание на конкурса. Войната в Газа хвърли сянка върху бляскавото поп шоу. В шведския град Малмьо, където се провежда конкурса тази година, мерките за сигурност са затегнати. Властите очакват 100 000 почитатели на "Евровизия" и десетки хиляди пропалестински демонстранти.

Анджелина Манго/БТА

Израел участва във форума и са предвидени демонстрации в четвъртък и в събота срещу войната на Израел и "Хамас". Израелското правителство предупреди, че е възможно граждани на страната да бъдат атакувани в Малмьо по време на конкурса.

Организаторите поискаха от Израел да промени текста на песента, с която се кандидатира, чието оригинално заглавие бе October Rain ("Октомврийски дъжд"), алюзия с нападението на "Хамас" от 7 октомври миналата година, при което бяха убити близо 1200 израелци, над 250 бяха отвлечени и предизвика войната. Заглавието на песента бе променено на "Ураган" и на израелската изпълнителка Еден Голан бе разрешено да остане в надпреварата.

Мотото на "Евровизия" е "Обединени от музиката", но национални спорове и политически разделения често помрачават конкурса въпреки опитите на организаторите да държат политиката далеч. Знамена и символи са забранени с изключение на национални флагове и флага на Прайда. Това означава, че палестински знамена ще бъдат забранени в залата "Малмьо Арена".

Йост Клайн/БТА

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени