Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.
Снимка: МО

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти. Дохърти е на двудневно посещение у нас.

Министър Атанас Запрянов е запознал министър Дохърти с приоритетите и  проектите за модернизация на Българската армия. Както и евроатлантическите цели на страната ни за способности за колективна отбрана. Обсъдени са били и предприетите действия за преодоляване на некомплекта от личен състав в армията, посочват от пресцентъра на МО.

Министър Запрянов е заявил готовността за завършване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и за подготовка на Бяла книга и законодателни промени.

Министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти е подчертал особената загриженост на Обединеното Кралство за войната в Украйна и категоричната подкрепа на мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал по целия Източен фланг на НАТО и в Черно море.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е отбелязал при срещите си усилията, които България полага по планираното изграждане и осигуряване на многонационални формирования у нас за укрепването на Източния фланг на Алианса.

Преди година Лео Дохърти беше в България. Но като заместник-министър на външните работи, отговарящ за Европа.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени