Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Кулите "Гаризенда" и "Азинели" в Болоня
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване.

Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш главен изпълнителен директор на  Google. Той го направи за спасяването на кулата „Гаризенда“, защото е свързан с Болоня: 

“Живях тук две години, вашата земя ми повлия много“, каза той за местните медии. 

Това е най-голямата сума, отпускана досега за спасяването на кулата. Кметът на Болоня Матео Лепоре, каза, че чрез този жест градът придобива международно значение и уточни:

“Благодарни сме на Ерик Шмид и неговата фондация за тази щедра проява на привързаност към нашия град и доверие в способността да защитим нашия най-важен символ - двете кули на Болоня и по-специално кулата „Гаризенда“. Тя е по-ниската от двете  – 47 метра и половина, наклонена отдавна и то малко повече от тази на Пиза. Близначката ѝ „Азинели“ е висока над 97 метра. Построени са преди 900 години и се намират в центъра на Болоня. Вече се реализират дейности за укрепването им".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна