Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на работодателя в гр. Рила

Снимка: Кирил Фалин

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново. 

В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения, хотели, бази за отдих и почивка и те търсят работници. Основно сервитьори, бармани, камериери, хигиенисти, градинари, охрана. И биха наели работници - поне през лятото. 

Заплащането, което заявяват работодателите обаче е ниско - малко над минималната заплата. Което не устройва безработните и те предпочитат да отидат по морските курорти или в по-големите градове.

Усилията на Бюрото по труда в Дупница за намиране на работни места и намаляване на безработицата в общината ще продължат, в града ще има изнесени приемни всяка сряда, когато ще са дават консултации. 

Една от възможностите за започване на работа е и Рилският манастир - от Бюрото ще поискат среща с игумена на Светата обител, каза директорът Моника Николова.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна