Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски военни откриха нови тунели на "Хамас" в Газа

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.
Снимка: АФП

Израелските военни откриха нови тунели на радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа. По-рано Израел отново призова палестинците в южния град Рафах да се евакуират, което е още една индикация, че военните продължават да изпълняват плановете си за наземна атака срещу града. Американският президент Джо Байдън заяви, че прекратяването на огъня във войната между Израел и Хамас е възможно "още утре" , ако палестинската групировка освободи заложниците, които държи.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че е открит "подземен маршрут" в град Зейтун. Оттам терористите са планирали нападения срещу израелските войски. В района се провежда мащабна военна операция. Убити са около 30 терористи, а десетки оръжия са били иззети. Тунел е открит и в източната част на град Рафах.

Израел нареди вчера на още десетки хиляди палестинци да напуснат град Рафах заради засилващите се военни операции в южната част на ивицата. Хората в източните квартали на града са призовани да отидат в ал Мауаси - тясна крайбрежна зона, която Израел нарича "разширена хуманитарна зона". Израел заяви, че ще продължи с планираните операции в града, въпреки предупреждението на САЩ и други съюзници, че наземна офанзива може да доведе до масови цивилни жертви и хуманитарна криза.

"Още утре би имало прекратяване на огъня, ако... "Хамас" освободи заложниците, жените, възрастните хора и ранените", заяви американският президент Джо Байдън на предизборно събитие. Израел и палестинската групировка не успяват да се договорят за спиране на огъня, въпреки редица непреки преговори по темата.

Хиляди израелци излязоха вчера на протести с искане правителството на премиера Бенямин Нетаняху да направи повече, за да осигури освобождаването на заложниците, държани от "Хамас". Протести в подкрепа на палестинците се проведоха в Мадрид, Амстердам, Берлин, Токио и Атина.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна