Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията. 


Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят.





Твърдение: Унгария е забранила еврото до 2078 г.

Унгария е член на Европейския съюз от 2004 г., но към момента все още не е член на еврозоната и националната валута форинтът не е част от Европейския механизъм за обменни курсове (ERM II). Правителството на Виктор Орбан няма и целева дата за приемане на еврото.

Позиция за евентуално въвеждане на еврото е изразена през миналата година от управителя на Националната банка на Унгария (Magyar Nemzeti Bank, MNB) Дьорд Матолчи.

През юни той е заявил, че Унгария не бива да обмисля сериозно приемането на еврото преди 2030 г., тъй като присъединяването към зоната на единната валута, преди икономиката ѝ да е надлежно подготвена, би имало обратен ефект. Според Матолчи когато Унгария достигне около 90% от средното ниво на ЕС по отношение на икономическото развитие, тогава приемането на единната валута може да бъде поставено на дневен ред.

"Опасно е да се влиза в клуба на богатите, докато икономиката не е подготвена за това.(...) Може би около 2030 г. или малко по-късно бихме могли да достигнем 90% от средното ниво на ЕС по отношение на развитието, тогава си струва да влезем (в еврозоната), тъй като еврото има много предимства", заяви Матолчи пред държавното унгарско радио.

"20 държави вече са въвели еврото и в един момент нашата страна трябва да ги последва", подчертава още гуверньорът.

През август 2023 г. министърът на финансите Михали Варга също заяви, че е рано да се говори за приемане на еврото. По думите му е важно да се възстанови балансът в икономиката, а фискалната политика трябва да е насочена към намаляване на дефицита и публичния дълг.

Гюла Плешингер, който е член на Паричния съвет на Националната банка, също потвърждава, че Унгария е далеч от присъединяване към еврозоната, тъй като не може да изпълни дори критериите от Маастрихт

През ноември 2023 г. в отговор на въпрос от член на парламента какви условия са необходими за въвеждането на еврото, които Унгария не може да изпълни, управителят на Националната банка Дьорд Матолчи пише, че банката е „ангажирана с успешното и безопасно въвеждане на еврото в Унгария“. Икономиката на страната обаче „все още не е на правилното ниво на зрялост за еврото“. Към този момент няма да бъдат изпълнени и критериите от Маастрихт, защото инфлацията и дългосрочните лихвени проценти в Унгария са над горната граница. Централната банка обаче е разработила набор от условия за присъединяване към еврозоната, състоящ се от няколко променливи, наречен Маастрихт 2.0.

Проучване на Евробарометър от пролетта на 2023 г. показва, че 72% от унгарците одобряват идеята за присъединяване към еврозоната.


Междувременно тази година проучване на Германско-унгарската индустриално-търговска камара показа, че подкрепата сред германските инвеститори в Унгария за въвеждане на еврото в страната е стигнала до най-високото си ниво от 13 години. 73% от 241 инвеститори, анкетирани между 19 февруари и 20 март 2024 г., са "за", което е рязко нагоре от ниски нива от около 50% през 2016 и 2017 г. Германските компании са едни от най-големите работодатели в Унгария, като наемат повече от 220 хиляди работници. Това е 10% от цялата работна сила, работеща в частния сектор на страната.

Заключение

Твърдението, че Унгария е забранила еврото до 2078 година, е НЕВЯРНО. Няма никаква информация за подобно решение през последните месеци. Към момента правителството на Виктор Орбан няма целева дата за приемане на еврото, нито е обявило забрана за въвеждането му. Липсва и официална позиция на правителството относно вероятностите за въвеждане на общата европейска валута, която да замени унгарския форинт. Управителят на централната банка Дьорд Матолчи потвърждава решимостта на Банката да приеме еврото, но не преди 2030 г. За момента Унгария не отговаря на необходимите критерии за въвеждане на единната европейска валута.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени