Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура.

Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а събитието се провежда под патронажа на извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия г-жа Десислава Найденова-Господинова.

Всички приходи от концерта ще отидат в полза на фондация "Заедно в час".


Гала концертът ще формира своеобразен музикален мост между българската и австрийска културни сцени, обединявайки звездите на класическата и съвременна музика от двете държави. В програмата са включени произведения на много български композитори, между които Георги Андреев и Милен Кукошаров. Сред солистите, които ще се изявяват на сцената са: виолистката на Виенска филхармония Даниела Иванова, Андреас Шагер (тенор) и Гюнтер Гройсбьок (бас), Цезар Сампсън, Недялко Недялков (кавал), Марио Николов (тенор), Мария Илиева и Владимир Ампов-Графа и още много големите звезди. Всички те ще бъдат обединени от диригентската палка на Росен Гергов.


"За мен е приоритет да подкрепям изкуството, то е толкова важно и ценно. С тази кауза сега "Изкуството продължава да живее“, която ще подкрепи фондация "Заедно в час" показваме как ръка за ръка даваме един много ярък знак, колко важно е образованието." – сподели Донка Ангъчева.

Какви подробности разкри преди важното събитие на 25 май във Виена, можете да чуете от интервюто  с Донка Ангъчева за предаването "Метроном" по "Христо Ботев".

Снимки: личен архив на Донка Ангъчева, БНР
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени