Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт

Доц.Росен Калпачки - Началник клиника по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна София"
Снимка: Ани Петрова

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на "Асоциацията за инсулт и афазия".

На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване.

На 10 минути един българин получава инсулт, обясни доц. Росен Калпачки - ръководител на най-големия център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна". Близо 9 процента от стигналите до болница умират, а според световната статистика половината от преживелите умират до една година заради инвалидизацията: 

"Без никакви заобикалки, това е най-сериозният убиец на българите". 

Светлината в тунела е модерното лечение на инсулта, стига пациентът да стигне навреме до едно от 50-те звена, в които се прилагат процедурите тромболиза и тромбектомия. Това трябва да се случи в първите часове, след като близките са разпознали симптомите: 

"Просто обаче пациентът не може да дойде на другия ден или да си легне вечерта с надеждата да му мине".

Освен нарушение в говора симптоми за инсулта са увисване на ъглите на устата, слабост в ръцете, припомни д-р Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия: 

"Правилното действие е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт".

У нас едва 3 процента от инсултите се лекуват чрез модерните процедури, които увеличават шанса човек да напусне болницата без инвалидна количка. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна