Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Един от символите на град Вовчанск, Харковска област
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес.

Секретарят на Съвета за сигурност в Киев - Олександър Литвиненко заяви за Франс прес, че целта на руснаците е да създадат буферна зона по границата, за да ограничат украинските удари по обекти на руска територия.

Литвиненко също така определи смяната на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов като признак, че Владимир Путин се готви за дълга война на изтощение.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, пък заяви за Ройтерс, че изборът на Русия на икономист за нов министър на отбраната показва колко далеч се готви да стигне Москва, за да преразгледа икономиката си, за да обслужва военните си нужди.

"Русия премества почти цялата си икономика на военни линии. Тя ще бъде милитаристична страна и нейната икономика ще бъде базирана изключително за производство за военните", посочи Подоляк и допълни: "Без съмнение тези промени, които виждаме днес, са доказателство за пълната трансформация на Руската федерация".

Тъй като Украйна е превъзхождана с оръжие и жива сила на бойното поле, руските сили бавно напредват в района на Източен Донбас и предприемат ново нападение в североизточната област на Харков, отбелязва Ройтерс.

Подоляк каза, че войната е в решаващ етап след 27 месеца битки и призова за по-строги санкции срещу Русия.

Той също така повтори призива на Киев за повече военна подкрепа от Запада.

"Украйна се нуждаеше от повече въздушна мощ, повече възможности за удари по далечни разстояния, повече боеприпаси и снаряди, защото това е толкова определяща фаза на войната, която ще определи следвоенния свят", добави той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна