Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре, 14-ти май, съобщава Ройтерс.

В телевизионно обръщение премиерът заяви, че парламентът ще действа според волята на мнозинството от населението на страната и ще приеме закона на трето четене.

В същото време студентите в столицата Тбилиси организираха ново протестно шествие до парламента срещу законопроекта, наричан "руския закон" заради сходството му с репресивното законодателство на Москва.

Кобахидзе предупреди, че ако властите отстъпят, Грузия ще загуби суверенитет и "лесно ще сподели съдбата на Украйна", но без да уточнява какво има предвид.

Спорният законопроект беше приет днес на едноминутно заседание на правната комисия на грузинския парламент въпреки бойкота на опозиционните партии.

Общо 20 души са задържани по време на протестите, събрали през изминалата нощ няколко хиляди демонстранти, като сред арестуваните са двама американци и един руснак. Според протестиращите, законопроектът отклонява Грузия от пътя към присъединяване към Европейския съюз.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна