Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември миналата година, съобщава Ройтерс.

"Въпреки разногласията, ние се фокусираме върху положителен дневен ред, като поддържаме отворени нашите канали за диалог", каза Ердоган на съвместна пресконференция с Мицотакис.

Мицотакис пък отбеляза, че честите срещи на двамата лидери през последните месеци са "доказали, че ние, съседите, можем да установим подход на взаимно разбиране, не като изключение, а като продуктивна нормалност". Според него, зачестилите им срещи са признак, че нормалното състояние на отношенията между Гърция и Турция е взаимното разбирателство.

"Показахме днес, че наред с нашите доказани разногласия, можем да начертаем паралелна страница от споразумения", добави той.

По време на визитата си в анкара гръцкият премиер даде да се разбере, че остава на твърдата позиция, че "Хамас" е терористична организация.

"Нека се съгласим, че не сме съгласни", отговори Мицотакис дипломатично, след като Ердоган сподели, че е натъжен от тази позиция на гръцкия премиер.

За президента на Турция "Хамас" е съпротивително движение. Ердоган съобщи, че повече от 1000 членове на групировката са на лечение в турски болници.

Турски висш служител обаче, който говори при условие за анонимност по-късно, каза за Ройтерс, че Ердоган е имал предвид като цяло палестинци от управляваната от "Хамас" Газа, а не членове на "Хамас".

"Президентът Ердоган се изказа погрешно, той имаше предвид, че 1000 жители на Газа са подложени на лечение в Турция, а не членове на "Хамас"", каза неназованият турски служител.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна