Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската инфлация през април стабилизира в 3-годишно дъно от 2,2%

Германската годишна инфлация стабилизира през април за втори пореден месец на ниво от 2,2% - най-ниското от май 2021 г. насам, показват окончателните неревизирани данни на немската федерална статистика Destatis.

По този начин инфлацията във водещата европейска икономика остава близо до целевото ниво на Европейската централна банка от 2 на сто.

През април беше отчетено забавяне на инфлацията в сферата на услугите до 3,4% на годишна база от 3,7% през март, но в същото време цените на храните се повишиха с 0,5% след спада с 0,7% месец по-рано, докато потребителски енергийни цени се понижиха с 1,2%, но след техен спад с 2,7% през трети месец на годината поради края на временното намаление на данъците върху природния газ през този месец.

През април потребителските цени в Германия се повишиха с 0,5% спрямо март, когато нараснаха с 0,4 на сто, като това е най-силното увеличение на месечната инфлация от март 2023 г. насам.

Графика на инфлацията в Германия


Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храни и енергия) отслабна през март до 3,0% годишна база от 3,3% през март, достигайки най-ниско ниво от юни 2022 г.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекса HICP според общите европейски стандарти) обаче се ускори леко през април до 2,4% от 2,3% месец по-рано, когато отбеляза най-ниското ниво от близо три години насам.

"Инфлация е под нивото от 3% от началото на годината. По-специално цените на енергията и храните оказват забавящ ефект върху нивото на инфлация от януари 2024 г. насам. Въпреки това, основната инфлация, изключвайки цените на храните и енергията, е по-висока от общата инфлация от началото на годината", коментира президентът на Федералната статистическа служба Рут Бранд.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени