Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Снимка: Freepik.com

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта.

Годишно около 50 000 души у нас получават инсулт, едва 3% от тях имат достъп до съвременно лечение, което увеличава шанса за пълноценно възстановяване. 

В ефира на "Хоризонт" председателят на Aсоциацията Дорина Добрева припомни трите симптома на инсулта: увисване на устните, слабост в ръцете, нарушения в говора.

"Дори един от тези три симптоми да е налице – задължително да се позвъни на 112, да се съобщи за подозрения за инсулт, да се напише пол, възраст и името на човека. 4 часа след инцидента може да се проведе модерното лечение“, поясни тя. 

50 лечебни заведения у нас прилагат модерно лечение на инсулт, но по-голямата част от тях правят малък брой процедури годишно, показват данни на Асоциацията за инсулт и афазия. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени