Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

| обновено на 14.05.24 в 16:33

Районният съд в Сливен отхвърли искането за промяна мярката за неотклонение "задържане под стража" на британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудство с 14 малолетни и непълнолетни децата от квартал "Надежда". 

По-рано днес съдът отложи разпоредителното дело за 11 юни заради нередовно призоваване на подсъдимия. 

Хъл остава в следствения арест на затвора в Бургас въпреки твърденията на защитата му и негови лични, че е диабетик и има нужда от инсулин. При извеждането му от съдебна зала подсъдимият обяви пред медиите, че системата иска да го убие.

"Прокурорът нарочно иска за мен да умирам в затвора. Аз съм невинен човек. Абсолютно нищо не съм извършил срещу никой. Аз съм жертвата. Децата не са жертви!". 

По-рано до отлагане на разпоредителното заседание по делото блудство се стигна, след като стана ясно, че има забавяне на документите от затвора в Бургас и те не са пристигнали в съда. Адвокат Стоил Славов, защитник по делото на едно от пострадалите деца, коментира забавянето: 

"Поне един-два дни преди заседанието председателят е следвало да си прегледа делото, да погледне кой е редовно призован, кой не. И при условие че липсва документация от редовното призоваване на подсъдимия, да се позаинтересува каква е причината да не са се върнали отрязъците от призовките. А това очевидно не е сторено". 

Говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева заяви, че това е организационно забавяне. 

"Просто, чисто организационно нещата са се случили по-бавно". 

В подкрепа на Хъл в съда днес дойде Ивана Димитрова. Тя е посещавала службите му в молитвения дом в квартал "Надежда" и е твърдо убедена, че е натопен. 

"Това е чиста клевета". 

Това е поредното отложено дело по случая "Хъл" и вече 13 месеца то не може да тръгне. Преди това отвод си дадоха всички съдии от наказателната колегия на Районния съд. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна