Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти

Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.
Снимка: БТА

Парламентът на Грузия прие спорния законопроект "за чуждестранни агенти", въпреки многохилядните протести през последните седмици. По време на дебатите в пленарната зала се стигна до сбиване между депутати от управляващата партия и опозицията. 

Грузинските депутати приеха на третото последно четене закона, наричан "руския закон" заради сходството му с репресивното законодателство на Москва, с 84 гласа "за" срещу 30 "против". Кадри от заседанието, съпътствано от пореден протест пред сградата на парламента, показват сблъсъци между депутати от управляващата партия Грузинска мечта и опозицията.

Законопроектът предвижда организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждо влияние. Критиците му го оприличават на руския закон за чуждестранните агенти, който Кремъл използва за преследване на критици на президента Владимир Путин. Противниците на законопроекта организират протести в Тбилиси продължение на месец.

Европейският съюз, който даде на Грузия статут на страна-кандидат за членство през декември, многократно заяви, че законопроектът ще бъде пречка за по-нататъшната интеграция на страната. Днес говорител на ЕК заяви, че ЕС ще обсъди обща реакция, ако спорният закон бъде приет.

"Страните членки ясно са посочили, че, ако този закон бъде одобрен, той ще се превърне сериозна пречка пред европейската перспектива на Грузия", заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.

САЩ, Великобритания, Германия, Италия и Франция вече призоваха управляващите в Грузия да го оттеглят, а Кремъл обвини днес запада в намеса във вътрешните работи на Тбилиси.

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Джеймс О'Брайън, който днес се срещна в Тбилиси с премиера Иракли Кобахидзе, предупреди, че законопроектът поставя в риск отношенията между САЩ и Грузия. 
Кремъл обвини по-рано Запада в намеса във вътрешните работи на Тбилиси.

На фона на протестите, който и сега продължават пред сградата на парламента, премиерът Иракли Кобахидзе се срещна с помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Джеймс О'Брайън в Тбилиси.

Части за борба с безредиците на грузинската полиция бяха разположени в центъра на Тбилиси, за да разпръснат протестите срещу закона. Силите на реда използваха водно оръдие, за да прекратят протеста, но хората отказват да се разотидат. Централните улици на грузинската столица се изпълниха с хора, които са против закона.

По публикацията работи: Георги Николов и Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна