Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-шефът на ЕК Домбровскис се надява на бързо споразумение за 14-ия санкционен пакет срещу Русия

Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис изрази надежда страните членки да постигнат бързо споразумение по предложения от Еврокомисията 14-и санкционен пакет срещу Русия миналата седмица. Той каза това след края на заседанието на министрите на икономиката и финансите на държавите от Общността.

Еврокомисар Домбровскис припомни, че 14-ият санкционен пакет е насочен към допълнително отслабване на военно-промишления комплекс на Русия, както и срещу заобикалянето на предишните ограничителни мерки. Също така той изрази надежда за намиране на бързо решение на споразумението за насочване на неочакваните печалби от замразените руски активи към Украйна, постигнато миналата седмица от постоянните представители на страните членки:

"Сега наш приоритет е да направим това споразумение официално възможно най-бързо, така че с тези средства да се подкрепи Украйна без ненужно отлагане като добавка към плащанията по украинския механизъм".

Запитан дали Европа е готова за отговор на промените в руското правителство и заявените намерения икономиката на страната да бъде поставена на военен режим, еврокомисар Домбровскис отговори, че не очаква те да изменят същността на режима на Путин и неговата агресивна империалистическа политика. "Затова трябва да запазим курса си и да оказваме цялата необходима помощ на Украйна, както и натиск върху агресора", заяви Домбровскис.

Също днес министрите дадоха положителна оценка на плана на Украйна за възстановяване, реконструкция и модернизация на страната и реформите, които тя възнамерява да осъществи по пътя си към ЕС през следващите 4 години.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна