В силистренското село Смилец засяха дините за Празника на динения маджун, който по традиция се провежда в края на лятото.
В процеса, наречен "от нивата до тавата", участват и млади, и стари, а за да са големи дините, баби и деца се търкалят в бостана.
Традицията за правене на динен маджун в Смилец се пази от близо 200 години, на колкото е и самото село. Идеята за празника възниква през 2015 г., разказа Милка Илиева, председател на читалище "Светлина" - организатори на проявата заедно с кметството и с Община Силистра.
"Нашата цел е да издирваме, да съхраняваме и да предаваме на децата този обичай".
Пътят на маджуна до бурканчетата е дълъг. След засяването следва окопаване, пръскане, бране и така до направата на старите "котлони", които се вкопават в земята, пали се огън и там в тави часове наред се вари диненият маджун, наричан още "бедняшки мед". В миналото хората са го ползвали като естествен подсладител.