Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил монопол , вместо конкуренция. Кореспондентът ни Кети Тренчева с още информация:

Тарифите за таксиметрови услуги в Благоевград бяха повишени с 25 процента на последната сесия на Общинския съвет, провела се на 29 декември, миналата година. Така минималната дневна тарифа стана 1 лев, а максималната-1.30 лв.

Според съда решението на местните законодатели е взето, без да е изследван пазарният ефект и без да са уведомени публично преди това заинтересованите страни, което е съществено нарушение.

Така само за няколко месеца половината от фирмите за таксиметрови превози фалират, а за една се осигурява монополно положение, твърди Спас Калаузки, който подава жалбата в съда:

"Минималната цена беше 75 стотинки, а максималната беше 1.10 лв. Какъв е проблемът, след като големите искат да се вдигне, да си я вдигнат до 1.10? В момента има монопол в Благоевград. Общината ни настройва едни срещу други".

С решението си общинските съветници ощетяват и жителите на Благоевград, чиито доходи са на дъното на националната статистика, категоричен е Калаузки , който смята, че ще се върне предишната тарифа за таксиметровите услуги:

"Чакам 10-дневния срок за обжалване. Мисля че общината няма да обжалва".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна