Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без сексуално възпитание за най-малките в училищата на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство предлага в училищата в Англия да бъде забранено преподаването на сексуално възпитание на деца, които са под деветгодишна възраст. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност.

Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат публикувани в четвъртък. Би Би Си се позовава на правителствен източник, че министрите са убедени, че по-ясни насоки ще осигурят подкрепа за учителите и успокоение за родителите и ще определят кои теми трябва да се преподават на учениците и на каква възраст. 

Твърди се, че има инструкция учителите да са наясно, че т.нар. джендър идеология се оспорва. Директори на училища заявиха пред медията, че няма доказателства за широко разпространен проблем по въпроса. Прегледът на законовите насоки относно връзките и сексуалното възпитание беше обявен от министър-председателя Риши Сунак след опасения, че някои деца са били изложени на "неподходящо съдържание".

Ръководителят на Асоциацията на директорите на началните училища в графство Съфолк каза, че предложенията на правителството няма да направят нещата кой знае колко по-различни. Ребека Лийк, която също е временно изпълняващ длъжността директор в основно училище на север от Ипсуич, каза в програмата Today на BBC Radio 4, че сексуалното образование обикновено не се преподава в началните училища до 6-ата година и "родителите вече имат право да оттеглят" детето си, ако те желаят.

Пепе Ди'Ясио, директор в училище в Ротъръм, смята, че учениците се използват в "политическа игра". Националната асоциация на директорите по-рано бе заявила, че прегледът е "политически мотивиран". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна