Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна е изтеглила свои части от Харковска област

Харков, 14 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е изтеглила свои бойци край няколко селища в североизточната Харковска област, където руските сили напредват и обстрелват селище в нова офанзива по протежение на границата, обяви Киев.

Военните дадоха подробности за изтеглянето на фона на нови призиви на президента Володимир Зеленски към САЩ за ускоряване на военните доставки, предаде АФП.

Москва предприе изненадваща наземна атака в Харковска област миналата седмица в опит да напредне на бойното поле, докато Киев изпитва остра нужда от оръжие и войници.

"В някои райони, край Лукянци и Вовчанск, в отговор на вражеския огън и атаки на сухопътни сили и с цел спасяване на животи на наши войници и избягване на загуби, наши части маневрират и се преместват към по-удобни позиции", съобщи късно снощи украинската армия.

През продължаващата повече от 2 г. война и двете страни използват "по-изгодни позиции", за да обозначат изтегляне.

Двете селища – на около 30 км една от друго - са близо до границата с Русия и са мишена на новата офанзива.

Украинският Генщаб заяви, че ситуацията "остава трудна", но настоя, че силите на Киев "не позволяват на руските окупатори да напреднат".

Към района са изпратени подкрепления.

Русия отблъсна тази сутрин украинска въздушна атака в руската република Татарстан, съобщи междувременно министерството на отбраната в Москва, като уточни, че системите за противовъздушна отбрана са свалили безпилотен летателен апарат.

Република Татарстан на около 800 километра източно от Москва и на над 1000 км от фронтовата линия с Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отмени посещенията си в Испания и Португалия, заявиха днес украинските власти, предаде БТА.

Според телевизия "Си Ен Ен Португалия" и други медии причината са подновените бойни действия в страната му.

Предвидено бе испанският крал Фелипе да даде прием в чест на Зеленски на 17 май. Освен това украинският президент трябваше да подпише с испанския премиер Педро Санчес двустранно споразумение в сферата на сигурността.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени