Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетна "Златна палма" за Мерил Стрийп и силно женско присъствие в Кан

Жулиет Бинош връчи наградата на колежката си Мерил Стрийп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актрисата Мерил Стрийп получи почетна "Златна палма" на откриващата церемония на кинофестивала в Кан, съобщиха световните агенции. Наградата е в чест на нейното "неоспоримо място в историята на киното", отбелязва БТА.

"Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното и ни подари нов образ на самите нас", каза просълзената Жулиет Бинош, преди да връчи статуетката на Мерил Стрийп.

74-годишната Мерил Стрийп вече е носителка на почти всички големи отличия в киното и има рекорд за номинации за наградата "Оскар" - 21. По време на кариерата си Стрийп е получила три награди "Оскар" - първата през 1979 г. за ролята й в "Крамър срещу Крамър". Американската актриса се завръща в  Кан след 35 години отсъствие.

Сред знаковите роли на Мерил Стрийп са още "Жената на френския лейтенант" (1981 г.), "Изборът на Софи", за който получава втория си "Оскар", "Извън Африка" (1985 г.).

През 2006 г. Стрийп триумфира с ролята си в "Дяволът носи "Прада".

Останалите две почетни награди "Златна палма", които ще бъдат връчени през 77-ото издание на фестивала в Кан, са тази на студио "Гибли - на 20 май, и на режисьора Джордж Лукас. "Бащата" на сагата "Междузвездни войни" ще бъде почетен на церемонията по закриването.

Кинофестивалът в Кан, Франция, започна вчера с представяне на журито с председател режисьорката Грета Гъруиг, най-известна с филма си "Барби".

Част от журито с председател Грета Геруиг (в средата), Ева Грийн (ляво), Надин Лабаки/ЕПА/БГНЕС

В Кан ще бъдат премиерите на Furiosa: A Mad Max Saga на Джордж Милър, "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, дългоочакваните нови филми на Паоло Сорентино, Йоргос Лантимос, Андреа Арнолд, Кевин Костнър.

В конкурсната програма е и филмът "Стажантът"  (The Apprentice) на режисьора Али Абаси с участието на Мария Бакалова.

Тази година сред филмите в "Особен поглед" е и "Безсрамните" (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов ("Аве", "И после светлина").

В журито е и американската актриса Лили Гладстоун/ЕПА/БГНЕС

Луи Гарел, Леа Сейду и Венсан Лендон/ЕПА/БГНЕС

Френската актриса Виржини Ледойен/ЕПА/БГНЕС

Джейн Фонда/ЕПА/БГНЕС


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна