Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 13 000 евро за крайнодесния Бьорн Хьоке

Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" беше осъден от германски съд за използване на забранен нацистки лозунг.

Бьорн Хьоке, който оглавява "АзГ" в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване на предизборна реч през 2021 г. с фразата: "Всичко за Германия!".

Тази фраза е забранена в политическите речи в Германия, тъй като е била използвана от "Щурмовите войски" на Адолф Хитлер - паравоенни формирования, които изиграват централна роля в превземането на властта от нацистите през 30-те години на миналия век. Лозунгът е бил изписан върху щиковете на щурмоваците.

Хьоке е лидер на най-екстремното крило на партията. Той за първи път привлече международно внимание с реч от 2017 г., в която се оплакваше от изграждането на мемориал на Холокоста близо до Бранденбургската врата в Берлин.

Наричайки германците "единствените хора в света, които са поставили мемориал на срама в сърцето на своята столица", Хьоке поиска "завъртане на 180 градуса" в "политиката на паметта" на страната. През 2019 г. съд постанови, че той може с основание да бъде наричан "фашист" заради възгледите си.

Хьоке планира да се кандидатира за премиер на регионалните избори в Тюрингия през септември. В скорошно проучване "АзГ" беше определена като най-популярната партия в Тюрингия с 30 процента подкрепа сред местното население. В национален мащаб партията е на второ място с около 18 процента.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени