Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова Тбилиси да отмени закона за чуждото влияние

Протест след приемането на закона от парламента в Тбилиси, 14 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия разкритикува днес Грузия за приемането на закона за чуждестранното влияние, насочен срещу субсидирани от чужбина НПО, и за репресиите над масовите протести срещу него, призовавайки Тбилиси да отмени текста, предаде АФП.

"Одобряването на този закон влияе негативно на напредъка на Грузия по пътя ѝ към ЕС…Призоваваме грузинските власти да отменят закона", заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел в съвместно становище с останалите членове на Еврокомисията.

Грузинският парламент вчера одобри спорния закон, който САЩ определиха като "кремълски тип", имащ за цел да брандира неправителствените организации като "чужди агенти" с цел заглушаване на недоволството.

Мнозинството жители на бившата съветска република искат членство в ЕС и НАТО и са против Кремъл, според проучванията на общественото мнение, посочва АФП.

Срещу закона имаше мащабни протести, а при обсъждането му дори възникна бой между опозиционни депутати и членове на управляващата партия "Грузинска мечта".

Партията опитва да опише протестиращите като тълпа хулигани. И настоява, че е ангажирана с присъединяването към ЕС, определяйки новия закон като имащ за цел подобряване на прозрачността на финансирането на НПО.

Законът изисква неправителствените организации и медиите, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като субекти, "защитаващи интересите на чужда сила".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени