Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

Владислава Цариградска
Снимка: Стопкадър, bTV

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз".

Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на Европейската комисия Вера Йоурова. 

Кореспонденцията е в отговор на писмо на правозащитната организация от края на март.

Освен до Йоурова, то беше адресирано и до ключови регионални и международни организации, и даваше публичност на проблема със заплахите срещу Цариградска и колегата ѝ - апелативният съдия Цветко Лазаров, както и на публичните разкрития за търговия с влияние в съдебната система след разстрела на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, сочен като един от брокерите на влияние в българската съдебна система. 

След убийството на Божанов в 49-ото Народно събрание беше създадена временна комисия, която да изследва твърдения за негово влияние в политическите среди. 

Специална комисия за евентуалните му контакти в съдебната система създаде и Съдийската колегия. Прокурорската колегия пък проведе поредица от изслушвания.

След като стана ясно, че страната върви към предсрочни парламентарни избори, институционалната активност около Нотариуса и другия сочен за лобист в съдебната система - Петьо Петров, по прякор Еврото, приключи. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени