Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Снимка: Младежки дом - Монтана, архив

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни. 

За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи директорът Мариета Христова:

"Смело можем да кажем, че Монтана ще бъде люлка на българския фолклор."

В 9:00 часа в събота фолклорният конкурс ще бъде открит от кмета Златко Живков, след което на сцената ще пеят участниците в раздел "Народно пеене". 


В неделя конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите "Хореография", "Инструменталисти" и "Фолклорни ансамбли за обработен фолклор", допълни Христова:

адължително изпълнителите във всички раздели трябва да изпълняват творба от нашия край, независимо дали ще е народна песен, танц или някаква музикална пиеса, която ще представите инструменталистите.  

Задължително трябва да е от Северозападна България. Това и целта на конкурса - да популяризираме фолклора на нашия красив Северозападен край". 

Снимки: Младежки дом - Монтана, архив

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна