Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще" - 15 май 2024 г.
Снимка: БТА

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще".

Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град. 

Неактивните лица на пазара на труда са огромен неизползван работен потенциал, подчерта на форума изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Той допълни, че предстои създаването на регистър за неактивните:

"Когато вече сме идентифицирали тези хора, ние ще се обърнем към социалните партньори, към общините, да стигнем до тях и да успеем да им помогнем - било то с повишаване на квалификацията, било то със заетост.

Особено рисково е в момента да ги оставим извън подкрепата на държавата, особено младите хора, които нито учат, нито работят, те са бъдещето". 

Вълов каза още, че 56% от активираните от Агенцията след това намират мястото си на пазара на труда.

Сред новите мерки, които се прилагат, са така наречените клубове за активиране - места, извън рамките на административното обслужване:

"И в пряк,  и в преносен смисъл, за да паднат бариерите между двете страни -  хората, които ги посещават, и хората, които им предлагат услугата. Те започнаха своето действие, благодарение на Програма "Развитие на човешките ресурси". До края на месеца се надявам да стартират още осем".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени