Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна. 

Американската военна помощ се фокусира върху изпращането в Украйна на системи "Пейтриът", боеприпаси, бронирани превозни средства, ракети и други средства за противовъздушна отбрана, заяви Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. 

"Разбира се, в момента сме фокусирани върху ситуацията в Харковска област. Помощта, която обявих днес, но особено пакетът от 60 милиарда долара, идват в критичен момент. За нас оръжейните доставки са приоритет", подчерта Блинкън. 

А украинският външен министър Кулеба предупреди:

"При всяко закъснение на доставките на оръжия ние губим на фронта".

На пресконференцията в Киев стана ясно, че сключването на двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна предстои до седмици.

"Свършихме добра работа, много скоро ще финализираме текста. Тежката работа е свършена и мисля, че можем да подпишем споразумението още в следващите седмици".

Блинкън допусна провеждането на скорошна среща между президентите на Съединените щати и Украйна. Следващият месец в Швейцария трябва да се проведе мирна конференция за Украйна. 

Според различни източници руските части контролират вече над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области. Говорител на украинската армия потвърди, че руските войски заемат позиции по улиците на украинския граничен град Вовчанск в Харковска област.

Според кореспонденти на западни медии в северната част на града се водят сражения. В същото време военните предупреждават, че Русия струпва войски и по границата със Сумска област, вероятно в подготовка за нова атака.

Заради усложнената обстановка на фронта украинският президент Володимир Зеленски е отложил всичките си предстоящи посещения в чужбина. А съветникът му Михайло Подоляк нарече "лицемерни" коментарите на руския президент Владимир Путин относно възможни преговори за войната в Украйна.

В навечерието на визитата си в Пекин руският президент заяви, че подкрепя мирния план на Китай от 12 точки. "Русия е отворена към диалог", заявява Путин пред китайската информационна агенция Синхуа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също коментира изявлението на Путин с думите, че "ако Русия наистина искаше да води преговори, Украйна със сигурност нямаше да откаже". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна