Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

Снимка: Reuters

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин.

Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти вероятно са с руски произход, тъй като 86% от вноса на пристанищата през същия период идва от Русия. Това показва последният съвместен анализ на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. 

Руският износ на петролни продукти за Турция генерира 5,4 милиарда евро данъчни приходи за Кремъл. 

През 2023 г. Турция е била най-големият купувач на руски петролни продукти в света, като е внесла 18% от общия износ на петролни продукти от Русия. Вносът на руски петрол от Турция е нараснал почти петорно през последното десетилетие.

Русия стана и втория по големина търговски партньор на Турция, изнасяйки към нея предимно нефт, газ и въглища - на стойност над 42 милиарда евро през миналата година.

Смята се, че турските складови съоръжения впоследствие са се превърнали в основна спирка за руски петролни продукти по пътя им към търговия в световен мащаб, включително към санкциониращи региони като Великобритания, САЩ и ЕС. И по-специално към ключови купувачи в Гърция, Италия, Испания, Румъния и Холандия.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени