Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз".

Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за прогнозиране, някои проучвания са много полезни за разбиране на нагласите сред тези избиратели. Изчерпателен набор от данни, базиран на проучване на "Ipsos" и разпространен от "Скай нюз", дава обща представа за това как се справят лидерите на двете основни партии в този много решителен момент преди общите избори. 

Риши Сунак стана първият министър-председател на Обединеното кралство от етнически произход, но близо две години по-късно той далеч не се радва на одобрението на етническите общности, дори напротив. През изминалата година рейтингът му на одобрение сред етническите общности е -53. Това е един от най-лошите показатели за популярност на премиер за последните 30 години. Изненадата от резултата е още по-голяма като се вземе предвид, че Сунак е по-харесван от белите избиратели в страна, сред които показателят е -41. 

Като се има предвид, че традиционно етническите общности гласуват предимно за лейбъристите, данните също са изненадващи, защото и Киър Стармър е с твърде лош рейтинг, макар и малко по-добър от този на Сунак. Показателят за популярността на лидера на лейбъристите е -32. Освен това Киър Стармър е далеч по-непопулярен от неговите предшественици. Дори Тони Блеър по време на войната в Ирак е бил с рейтинг -11. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени