Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си и Путин приветстваха отношенията между Китай и Русия като "стабилизиращ фактор в свят на хаос"

Владимир Путин и Си Цзинпин
Снимка: БТА

Лидерите Си Цзинпин и Владимир Путин определиха връзките между страните си като стабилизираща сила в хаотичен свят по време на среща в Пекин, където руският президент търси по-голяма китайска подкрепа за войната си в Украйна и за изолираната си икономика, коментира АФП.

Това е първо посещение на Путин в чужбина от преизбирането му през март и второ за последните шест месеца в Китай - ключов икономически партньор за Русия, след като Западът наложи безпрецедентни санкции над Москва заради военната офанзива в Украйна.

Путин бе посрещнат от Си с мащабна церемония в Пекин, показаха кадри от държавната телевизия.

Прозвучаха химните на двете страни, както и бойни мелодии, когато двамата лидери се срещнаха, давайки старт на двудневната визита на Путин, на която се очаква задълбочаване на отношенията, които вече бяха определени като "без ограничения".

На срещата Си е заявил на "стария си приятел" Путин, че връзките между Китай и Русия са "способстващи за мира", според съобщение на МВнР в Пекин.

"Китай е готов да работи с Русия, за да…поддържа справедливостта в света", е казал още СИ Цзинпин, допълвайки, че двустранните отношения са трудно постигнати и двете страни трябва да ги ценят и подхранват.

На свой ред Путин е заявил, че отношенията между Пекин и Москва са "стабилизиращи фактори на международната сцена":

"Отношенията между Русия и Китай не са опортюнистични и не са насочени срещу никого…Заедно ние се придържаме към принципите на справедливостта и демократичния световен ред, които отразяват многополюсните реалности, и са базирани на международното право".

Визитата идва часове, след като Путин приветства напредването на руските сили по "всички фронтове" в Украйна след мащабна нова наземна офанзива.

Си, който се завърна миналата седмица от обиколка в Европа (Франция, Сърбия, Унгария – б.р.), отхвърли западните критики за връзките с Москва, радвайки се на евтин руски енергиен внос и достъп до мащабни природни ресурси. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна