Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската икономика се сви с 0,5% през първото тримесечие на годината

Икономиката на Япония се сви по-силно от очакваното през първото тримесечие на 2024 г., тъй като слабата йена допринесе за спад на частното потребление за четвърто поредно тримесечие, показват официални данни на японската статистика, които поставят под въпрос стремежа на централната банка на страна да повиши лихвите над почти нулевите им нива.

Брутният вътрешен продукт на азиатска островна държава се понижи през първото тримесечие с 0,5% спрямо последните три месеца на 2023 г., когато японската икономика стагнира, докато пазарните очаквания бяха за малко по-умерен спад с 0,4 на сто.

Частното потребление, което формирам повече от половината от икономическото представяне, се сви с 0,7% след спад с 0,4% три месеца по-рано, отбелязвайки влошаване за четвърто поредно тримесечие и при пазарни очаквания за доста по-умерено понижение с 0,2 на сто. Японските потребители продължиха да намаляват разходите с оглед на скъпите разходи за живот и ниските заплати и след земетресението, което удари полуостров Ното в началото на годината.

Капиталовите разходи също се понижиха (с 0,8% след растеж с 1,8% в края на 2023 г.), тъй като компаниите не бяха склонни да инвестират след скандал в подразделението на Toyota за компактни автомобили Daihatsu, което доведе до спиране на производството и доставките.

Нетната японска търговия също се отрази негативни на БВП, тъй като износът се сви с цели 5% (след растеж с 2,8% три месеца по-рано), докато вносът се понижи с 3,4% (след повишение с 1,8%). Държавните разходи пък се повишиха с 0,2% след спад с 0,2% в края на миналата година.

Промяна на БВП на Япония (тримес/тримес.)


Спрямо година по-рано, японският БВП отбеляза спад през първото тримесечие с 2,0% след анемичен растеж с 0,4% в края на 2023 г., докато осредните очаквания бяха за по-умерено понижение с 1,5%.

Данните за спад във всички важни компоненти на БВП предполага, че икономиката на Япония не е имала основен двигател на растежа през първото тримесечие на 2024 г.

Това може да разколебае Японската централна банка, която повиши лихвените проценти през март за първи път от 2007 г. насам и оттогава насам дава знаци за намерението си да продължи политиката на затягане (на повишаване на лихвите).

Междувременно националната статистика на страната отчете ръст на индустриалното производство през март с 4,4% след понижение 0,6% през февруари и срив с цели 6,7% през януари, като това е най-солидния растеж на месечна база от юни 2022 г. Спрямо година по-рано обаче индустриалното производство се сви с цели 6,7%, отбелязвайки спад за пети пореден месец и най-солидно понижение от септември 2020 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна