Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция". Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период на миналата година. Загинали са 7 души, а ранените са 127. За по-ниска скорост и по-голяма дистанция между автомобилите, когато навън е дъждовно, призоваха Любка Маринова и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

 "По време на дъжд се увеличават леките пътно-транспортни произшествия. Такова е времето в момента. Инцидентите са само с материални щети обаче. Там няма загинали и ранени хора. Това е така, защото по-голям брой автомобили участват в пътното движение, тъй като в повечето случаи хората ги използват като чадъри. Намалете скоростта най-малко с 20 километра от максимално допустимата, и увеличете дистанцията. Пътното платно е хлъзгаво, увеличава се спирачния път", каза Любка Маринова.

"При дъжд нека имат предвид хората, че нашите магистрали са много опасни. Стават аквапланинги на много места. При дъжд винаги трябва дистанцията да е по-голяма и скоростта да е по-ниска. Изключително внимателно да се кара в такива условия", посочи Владимир Тодоров.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна