Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият купувач на втечнен природен газ в Китай разширява танкерната си флотилия

Снимка: Ройтерс

Китайският държавен петролен и газов гигант в Китай - China National Offshore Oil Corp. разширява флотилията си от танкери за превоз на втечнен природен газ, за да увеличи търговската си мощ на световния пазар на LNG, съобщава Блумбърг.

CNOOC Gas and Power Group Co., подразделение на компанията и най-големият вносител на втечнен природен газ в страната, удвоява флота си, за да увеличи гъвкавостта си за придвижване на товари по света и да увеличи потенциала за печалба, се посочва в изявление на компанията.

Фирмата сключи през 2022 г. договори за 12 кораба на стойност 16 млрд. юана (2,2 млрд. долара) с China State Shipbuilding Corp. Първият от тези кораби, Greenergy Ocean, вече беше доставен в сряда.

"Повече кораби под наше командване ще ни помогнат да спечелим влияние в глобалната търговия и ценовите преговори", коментира Чжу Янян, старши служител в CNOOC Gas and Power. Новите кораби се добавят към съществуващите 10 танкера на компанията и ще увеличат капацитета на компанията за внос до 16 милиона тона годишно, се посочва в изявлението.

Китай възвърна челната си позиция на най-големия вносител на втечнен природен газ в света през  миналата година, като покупките се повишиха с 13% до 71,3 милиона тона след спада поради пандемията през предходните години.

Други фирми като PetroChina също разширяват капацитета за доставка на LNG, за да се конкурират с най-големите енергийни търговци в света, отбелязва Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна