Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Изборите по света и геополитическото напрежение създават рискове за финансовата стабилност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Геополитическото напрежение и редицата избори по света повишават риска инвеститорите да бъдат разтърсени от негативни изненади и така да застрашат финансовата стабилност, предупреди Европейската централна банка, съобщава Блумбърг.

В своя последен доклад "Преглед на финансовата стабилност", публикуван в четвъртък, ЕЦБ отбелязва, че досега пазарите са гледали спокойно на подобни заплахи, оставяйки ги изложени на внезапни промени в настроенията в случай на сътресения. Банката също така предупреди, че гласуването за Европейски парламент и вотовете на национално ниво увеличават несигурността относно траекторията на публичните финанси.

"Възможностите за неблагоприятни икономически и финансови изненади са нараснали, а перспективите за риска за финансовата стабилност на еврозоната остават несигурни", посочи вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос. "Настроенията могат да се променят бързо, не на последно място предвид геополитическата среда и надценените финансови активи, което създава потенциал за големи пазарни реакции при разочароващи новини", добави той.

Глобалните опасности се увеличиха, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., като конфликтът в Близкият изток представлява последната гореща точка. Изборите, включително кандидатурата на Доналд Тръмп да се върне в Белия дом през ноември, както и изборите за  Европейски парламент следващия месец, добавят още по-голяма несигурност, отбелязва Блумбърг.

Въпреки всичко това, шансовете за "меко приземяване" на европейската икономика се повишиха, тъй като инфлацията спада към целевото ниво от 2% без да има дълбока рецесия или скок на безработицата.

В сряда Европейската комисия прогнозира, че ръстът на цените ще се забави по-бързо от очакваното преди няколко месеца, докато перспективите за постепенно икономическо възстановяване остават непокътнати.

Това означава, че общите заплахи за финансовата стабилност са намалели в сравнение с последния доклад преди шест месеца, отчете в днешния си доклад ЕЦБ, като обаче добави, че въпросителните относно правителствените политики и икономическите условия остават високи.

Всички това е отразено във възгледите за пътя на лихвените проценти на ЕЦБ. Членовете на банката не се осмеляват да се ангажират с нещо повече, освен много вероятното първо понижаване на евролихвите на заседанието през юни, позовавайки се на необходимостта да останат зависими от входящите данни.

"Нестабилността на финансовите пазари може да се увеличи значително, ако инфлацията се отклони значително от консенсусните очаквания, ако икономическият растеж отслабне или ако геополитическите конфликти ескалират допълнително", предупреди ЕЦБ в последния си доклад.

Според централната банка, друг проблем са публичните финанси. Вчерашната последна макроикономическа прогноза на Европейската комисия показва, че бюджетните дефицити, които се разшириха значително поради коронавирусната пандемия и енергийната подкрепа, не намаляват толкова бързо, колкото се смяташе преди.

Докато в момента има относително благоприятни условия на финансовите пазари, високите нива на дълг оставят правителствата уязвими на външни шокове, ако се нуждаят от увеличаване на разходите, смята ЕЦБ и допълва, че дълбоко вкоренените икономически проблеми на еврозоната усложняват справянето с тези тежести.

"Структурните насрещни ветрове по отношение на потенциалния икономически растеж, като например слабата производителност, пораждат опасения относно дългосрочната устойчивост на дълга, правят държавните финанси по-уязвими на неблагоприятни шокове и повишават рисковете за перспективите за финансова стабилност", посочва ЕЦБ.

Банката също така предупреждава, че затегнатите финансови условия поставят на изпитание домакинствата и корпорациите в Европа, които досега са останали издръжливи на нарастващите разходи по заемите.

"Това обаче не трябва да дава основания за самодоволство, тъй като остават уязвими места. ЕЦБ е особено загрижена за домакинствата с по-ниски доходи и фирмите с по-нисък кредитен рейтинг", отбеляза Луис де Гиндос.

Тези предизвикателства се усложняват от неотдавнашните сътресения в сектора на недвижимите имоти, въпреки че очаква спадът в сектора "да остане контролиран", посочи още ЕЦБ в последния си доклад,

Централната банка обаче отбеляза, че дори корпоративната неплатежоспособност да се увеличили в някои държави над нивата преди пандемията, "лихвите по неизпълнение и необслужвани кредити остават сравнително ниски". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна