Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев нарече културни дейци "неделима част от духовната мощ на България"

Снимка: Прессекретариат при президента

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента.

В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството. 

"Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България"

Думите са на народната певица Калинка Згурова. Наричат я "гласът на Странджа". Има записани над 300 песни от странджанския край в Българското национално радио и Българската национална телевизия. Гласът ѝ прославя страната ни в чужбина. Получавала е много отличия, включително престижната американска награда "Грами".  

"Винаги когато можем, ние ще се радваме не само българите в България, а и хората по света. Българите сме едни от най-талантливите хора".

Държавният глава удостои с почетния знак на президента и народната певица от Шопската фолклорна област Лиляна Галевска.

Отличие получиха музикантът и композитор Константин Цеков - един от създателите на легендарната рок групата ФСБ, хореографът Анатолий Клочков и читалищните деятели Денка Евстатиева и Анита Тарасевич.

Президентът Румен Радев връчи отличията на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 и се обърна към наградените:

"Всички вие сте безспорни авторитети и достоен за подражание пример в своите поприща - музикалното, певческото и танцовото изкуство и читалищното дело. Вие сте важна и неделима част от духовната мощ на България".

Ето и списък на отличените: 

Анатолий Клочков получи отличието за значимия си принос като хореограф, преподавател и художествен ръководител, както и за активната си роля в утвърждаването на съвременното образование и творческия облик на българското танцово изкуство, както и по случай неговата 75-годишнина.

Денка Евстатиева и Анита Тарасевич бяха отличени за своя значим принос като активни деятели на съвременното общонародно читалищно дело, както и за тяхната значима роля за формирането на съвременния облик на българските народни читалища и съхраняването на техните традиции.

Калинка Згурова и Лиляна Галевска бяха удостоени с Почетния знак на президента за значимия си принос, цялостно творчество и активност в съхраняването на певческата традиция и народните песни от Странджанската фолклорна област и от Шопската фолклорна област, както и за ролята им в развитието и утвърждаването на стойността на културното наследство на България.

Признанието получи и Константин Цеков за своя значим цялостен принос като уважаван и признат музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за активната си роля в творческото обогатяване, развитие и утвърждаване на съвременния облик на българското музикално изкуство. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна