Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33,2 млн. лв. европари за саниране в Кюстендилско по т. нар. "зелен преход"

Снимка: Община Кюстендил

33 207 000 лева получава Кюстендилска област за саниране на жилища от средствата по така нар. зелен преход, които общо за региона са 122 млн. евро. Това стана ясно на кръгла маса по усвояването и разпределението на парите за справедливия преход под наслов  "Реализиране на възможностите", касаещ областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, където има действащи въглищни централи. 

Средства са предвидени и за обучение на работещите в централите, които ще бъдат съкратени.

Само област Кюстендил на този етап е представила свои критерии за осигуряване на средства за енергийна ефективност с парите за справедлив преход по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма "Развитие на регионите" 2021 – 2027 г". и които ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в областите, засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Такива вече са одобрени и осигурени, каза кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов:

"Общината е дала и предложения за критериите, които бяха приети. Само ние бяхме дали. Най-важното, ще бъде 100% грантът, тоест няма да има съфинансиране. 33 милиона лева има за област Кюстендил".

Областният управител инж. Александър Пандурски допълни:

"ЕК каза: "Парите вече ги има, те са в сметките на България". Най-важното е единодействието и най-важното е желанието, че трябва да свършим да свършим работа. Пари има!".



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна