Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

Снимка: Кирил Фалин

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт  „Йордан Захариев“ в града.

Вечерното бдение със свещи ще е  от 20.00 ч. до 21.00 ч. на площад „Велбъжд“ пред амфитеатър  "Арката". Желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН могат да се включат във вечерното бдение, като  за участниците са осигурени информационни материали и чаени свещи. 

Или да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им, разясняват организаторите. 

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. 

Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще. 

Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна